2610 433 6268.00 π.μ - 9.00 μ.μ
Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11Πάτρα, Τ.Κ. 26441

Πρώιμη θεραπευτική παρμβαση Palin PCI

Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Η Palin PCI (Parent Child Interaction) είναι μία πρώιμη θεραπευτική προσέγγιση που απευθύνεται σε παιδιά που εμφανίζουν τραυλισμό στην νηπιακή, στην προσχολική ηλικία μέχρι και την ηλικία των 7 χρονών (2-7 χρονών).

Η παρέμβαση Palin PCI δημιουργήθηκε στο κέντρο Michael Palin Centre for Stammering Children που εδρεύει στο Λονδίνο και εφαρμοστικε για πρώτη φορά το 1980.

 

Ποια είναι η φιλοσοφία του προγράμματος;

Η θεραπευτική προσέγγιση Palin PCI έχει ως φιλοσοφία ότι ο τραυλισμός δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα, αλλά λαμβάνει εις γνώση του ότι για την φύση της διαταραχής ευθύνονται οργανικοί, γλωσσικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Πολυπαραγοντικό μοντέλο 

Ως βασική αρχή του προγράμματος για την αποτελεσματικότητά του έχει την συνεργασία μεταξύ γονιού, παιδιού και θεραπευτή. Είναι ένα πρόγραμμα που αποτελεί έναν ευθύ και λογικά οργανωμένο τρόπο παρέμβασης απόλυτα κατανοητό από τους γονείς. 

Η παρέμβαση Palin PCI αναγνωρίζει ότι οι γονείς αυθόρμητα και ενστικτωδώς αντιμετωπίζουν την δύσρυθμη ομιλία των παιδιών τους με βοηθητικό τρόπο και την συμπεριλαμβάνει στην θεραπεία. 

 

Αναλυτικά η δομή του προγράμματος

  • Έναρξη- εισαγωγή στο πρόγραμμα

Η έναρξη του προγράμματος ξεκινάει με συγκεκριμένο πρωτόκολλο αξιολόγησης. Συνεπώς στην αρχή συλλέγεται αναλυτικό ιστορικό, πραγματοποιείται λεπτομερής αξιολόγηση του παιδιού και της δυσκολίας του (δυσρυθμίες της ομιλία του). Στην συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται, ερμηνεύονται και παρουσιάζονται στον γονιό σύμφωνα με το πολυπαραγοντικό μοντέλο.

Ο γονιός σε αυτό το στάδιο εκπαιδεύεται κατάλληλα, μαθαίνει για την φύση της δυσκολίας του παιδιού του αφού οι ίδιοι αποτελούν καίριο στοιχείο της θεραπευτικής προσέγγισης.

  • Ακολουθούν 2 Βασικά Θεραπευτικά στάδια.

Το πρώτο στάδιο διαρκεί 6 εβδομάδες όπου συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε 1 συνεδρία κάθε εβδομάδα στον χώρο του κέντρου μας με ταυτόχρονη συμμετοχή γονιού και παιδιού. Οι γονείς αφού έχουν λάβει την κατάλληλη ενημέρωση από τον θεραπευτή τους, αφιερώνουν καθημερινά στο σπίτι 5 λεπτά αποκλειστικού χρόνου (special time) για το επόμενο διάστημα (1-6η συνεδρία) όπου παίζουν, αλληλοεπιδρούν και επικοινωνούν μαζί με το παιδί τους, με «τρόπους» που έχουν διαπιστωθεί ότι το διευκολύνουν. Αυτοί οι τρόποι έχουν συζητηθεί στην 1η συνεδρία. Σε κάθε συνάντηση στο κέντρο μας (1η-6η) αναλύονται και ερμηνεύονται τα δεδομένα από τις βιντεοσκοπήσεις στο κέντρο μας και συζητούνται οι παρατηρήσεις των γονιών από τα 5 λεπτά αποκλειστικού χρόνου.

Το 2ο στάδιο διαρκεί ακόμη 6 εβδομάδες όπου οι γονείς εξασκούνται στις νέες δεξιότητες- τεχνικές στο σπίτι χωρίς την εβδομαδιαία παρουσία στο κέντρο μας. Υπάρχει όμως διακριτική εποπτεία με τον θεραπευτή του κέντρου μας μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακής επικοινωνίας. 

Με την πραγματοποίηση και των 2 σταδίων  γίνεται στην συνέχεια επανέλεγχος της ροής της ομιλίας του παιδιού και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας είναι σημαντικό οπότε συνήθως δεν απαιτείται παραπάνω παρέμβαση

 

Εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη φάση όπου το παιδί ενδυναμώνεται με «στρατηγικές παιδιού» ή αλλιώς «τεχνικές ομιλίας» για να μπορέσει να διαχειριστεί την ροή της ομιλίας του. 

 

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

  • Πρώιμη παρέμβαση για παιδιά 2-7 χρονών.
  • Συγκεκριμένο πρωτόκολλο αξιολόγησης.
  • Πρώτο στάδιο 6 εβδομάδων με μία εβδομαδιαία συνάντηση στο κέντρο μας.
  • Καθημερινή αλληλεπίδραση γονιού με παιδί,  5 λεπτά αποκλειστικού χρόνου για το επόμενο διάστημα στο σπίτι.
  • Δεύτερο στάδιο 6 εβδομάδων. οι γονείς εξασκούνται στις νέες τεχνικές στο σπίτι χωρίς την εβδομαδιαία παρουσία στο κέντρο μας.
  • Επανέλεγχος της ροής της ομιλίας του παιδιού και ολοκλήρωση του προγράμματος.

Leave a Comment

Μάθετε τα τελευταία νέα μας

Δημήτρης Τριαδάς

Ο Δημήτρης Τριαδάς είναι ένας πιστοποιημένος λογοθεραπευτής κάτοχος master στην ανθρώπινη επικοινωνία με πολυετή εμπειρία.

Ωράρια Κέντρου

Δευ - Παρ: 8.00 π.μ - 9.00 μ.μΣάββατο: 10.00 π.μ - 3.00 μ.μΚυριακή: Κλειστά

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2610 433 626Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11 Πάτρα, Τ.Κ. 26441Οδηγίες Βρείτε μας στα social