Εργοθεραπεία – Δωμάτιο Snoezelen

Η Εργοθεραπεία (στα Αγγλικά: ‘Occupational Therapy’) είναι μια επιστήμη αποκατάστασης που προωθεί την υγεία παρέχοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελέσουν ουσιαστικές και σκόπιμες δραστηριότητες.

Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα που πάσχουν από ψυχικές, φυσικές (σωματικές), αναπτυξιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, χρησιμοποιώντας θεραπείες οι οποίες αναπτύσσουν, ανακτούν ή διατηρούν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής των ατόμων. Ο Εργοθεραπευτής βοηθά τα άτομα όχι μόνο να βελτιώσουν τις βασικές κινητικές λειτουργίες τους και τις ικανότητες συλλογιστικής τους, αλλά επίσης να αντισταθμίσουν τη μόνιμη απώλεια της εκάστοτε λειτουργίας.

Ο απώτερος στόχος της Εργοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα να έχουν ανεξάρτητη, παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Επιπλέον, οι Εργοθεραπευτές ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στον αποκλεισμό και τη στέρηση έργου.

Snoezelen, συνδυασμός δύο λέξεων που σημαίνουν διέγερση ή χαλάρωση σε ελεγχόμενο περιβάλλον

Τι είναι το δωμάτιο Snoezelen;

To δωμάτιο Snoezelen είναι ένας χώρος που στηρίζεται στην ιδέα του πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος και της αισθητηριακής ολοκλήρωσης σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η αίσθηση της απουσίας επιλογών και ελέγχου του περιβάλλοντος είναι μια πραγματικότητα για πολλά παιδιά, έφηβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αισθητηριακής φύσεως, διαταραχές κοινές στο Φάσμα του Αυτισμού, σε άτομα μετά από εγκεφαλική βλάμη ή νευρολογική διαταραχή τύπου Άνοια.

κατανοούμε το περιβάλλον γύρω μας όλοι το ίδιο; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε διαφορετικές και πολυσύνθετες ανάγκες

Στο δωμάτιο Snoezelen δίνεται έμφαση στην δημιουργικότητα και παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εξατομικευμένων συνεδριών με το παιδί, τον έφηβο και τον ενήλικα. Στόχος είναι είτε η διέγερση είτε η καταστολή των βασικών αισθήσεων μέσα από την χρήση χρωμάτων, μουσικής, εικόνας και υλικού που είναι προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του κάθε θεραπευόμενου.

Τα παιδιά μέσα στο δωμάτιο ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, αποκτούν ενδιαφέρον για το περιβάλλον τους, τα ίδια αποκτούν την αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουν κάτι από μόνα τους και να εκφραστούν με σιγουριά και ελευθερία

Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες επιλογές. Σκοπός να τις προσφέρουμε

Πώς βοηθάει;

Τι περιέχει ένα Snoezelen δωμάτιο;

Bubble Tube

O Σωλήνας νερού παραγωγής φυσαλίδων και εναλλαγής χρωμάτων είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία που αποτελούν ένα δωμάτιο Snoezelen. Τα παιδιά και όχι μόνο μπορούν να απολαύσουν τις δονήσεις των φυσαλίδων και να παίξουν με την εναλλαγή των χρωμάτων με το πάτημα των κουμπιών.

Δραστηριότητες όπως ταύτιση χρωμάτων, αίτιο αποτέλεσμα μπορεί να διδαχθούν με την βοήθεια του θεραπευτή. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία γωνία αισθητηριακής διέγερσης μέσα στο χώρο με την ποικιλία των χρωμάτων ή χαλάρωσης όπου τα παιδιά ή οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν τα χρώματα και να αποφορτιστούν μακριά από άλλα ερεθίσματα.

κάθε τι επιλέγεται και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες

Κουρτίνα με αστέρια – Starcloth

Τα παιδιά απολαμβάνουν μέσω της αφής την αίσθηση του υφάσματος της κουρτίνας καθώς και την μαγική εμπειρία των οπτικών ινών που μοιάζουν με νυκτερινό ουρανό που λαμπυρίζει.

Το χρώμα των οπτικών ινών μπορεί να αλλάξει και να δημιουργήσει ένα όμορφο αποτέλεσμα συνεισφέροντας στην διέγερση και ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης.

Οπτικές ίνες – Fiber Optic Bundle

Η πλεξούδα με τις οπτικές ίνες δημιουργεί μία αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Το μοτίβο των χρωμάτων μπορεί να μείνει στάσιμο ή να αλλάξει επιτρέποντας στο παιδί να συμμετάσχει και να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Αδρή και λεπτή κίνηση αναπτύσσονται και βελτιώνονται με την ψηλάφηση των φωτεινών ινών. Συμβάλλει επίσης θετικά στην οπτική αντίληψη του ατόμου καθώς βλέπει το φως να πέφτει πάνω στο σώμα του.

Κούνια με κυκλική βάση – Vertical squeeze swing

Είναι μία ιδιαίτερη κυκλική κούνια με κορμό στον οποίο τα παιδιά μπορούν να κρατηθούν όρθιοι και να νιώσουν την κίνηση στον χώρο. Βοηθάει στην βελτίωση της ισορροπίας και τον συντονισμού του σώματος καθώς και στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

Γωνιακή πισίνα με μπαλάκια – Corner Ballpool

Η θεραπευτική πισίνα είναι ένας πολυαισθητηριακός χώρος που μας προσφέρει την δυνατότητα για αμέτρητες ώρες παιχνιδιού και χαλάρωσης. Είναι ένα πολύ σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο απαραίτητο για την ανάπτυξη της αντίληψης και της ενδυνάμωσης του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την κούνια για βουτιές, την ρίψη μπάλας και ως κρυψώνα και χώρο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας μέσα στα μπαλάκια. Προάγει την ιδιοδεκτική ικανότητα του ατόμου και έχει ως σκοπό την γενικότερη βελτίωση του κινητικού συντονισμού του σώματος του θεραπευόμενου.

Το δωμάτιο Snoezelen είναι κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες:

 • Με αισθητηριακές διαταραχές.
 • Διαταραχές στην επικοινωνία (Αυτισμό).
 • ΔΕΠΥ και δυσκολίες στην συγκέντρωση.
 • Νοητική υστέρηση.
 • Σύνδρομο Down.
 • Μαθησιακές δυσκολίες.
 • Ψυχικές διαταραχές.
 • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Ευεργετικές ιδιότητες;

 • Βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης.
 • Βελτίωση των βασικών αισθήσεων.
 • Μείωση του στρες.
 • Αίσθηση χαλάρωσης και ψυχαγωγίας
 • Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
 • Βελτίωση την ισορροπίας και της αίσθησης επίγνωσης της κίνησης του σώματος.
 • Αίσθημα ανακούφισης της έντασης των μυών.
 • Βελτίωση της προσαρμοστικότητας και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Photo Gallery

Μάθετε τα τελευταία νέα μας

Δημήτρης Τριαδάς

Ο Δημήτρης Τριαδάς είναι ένας πιστοποιημένος λογοθεραπευτής κάτοχος master στην ανθρώπινη επικοινωνία με πολυετή εμπειρία.

Ωράρια Κέντρου

Δευ - Παρ: 8.00 π.μ - 9.00 μ.μΣάββατο: 10.00 π.μ - 3.00 μ.μΚυριακή: Κλειστά

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2610 433 626Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11 Πάτρα, Τ.Κ. 26441Οδηγίες Βρείτε μας στα social