2610 433 6268.00 π.μ - 9.00 μ.μ
Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11Πάτρα, Τ.Κ. 26441

ΕΔΑΛΦΑ (Εργαλείο Διεπιστημονικής Ομάδας για την Αξιολόγηση του Επιπέδου Λειτουργικότητας Παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού)

Το ΕΔΑΛΦΑ δημιουργήθηκε έπειτα από συνεχή παρατήρηση και συστηματική μελέτη της ομάδας θεραπευτών του Κέντρου Ημέρας στο Μεσολόγγι, με υπεύθυνη συντονίστρια την Δρ. Αγγελική Κωτσοπούλου.

 

 

Η βασική φιλοσοφία του ΕΔΑΛΦΑ στηρίχτηκε στον καθορισμό του επιπέδου λειτουργικότητας του παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού μέσα από τον καθορισμό του αναπτυξιακού τους προφίλ σε σχέση με τα Στάδια Τυπικής Ανάπτυξης, για παιδιά από 0-6 ετών. Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΛΦΑ χρησιμοποιείται για να καθοριστεί με ακρίβεια σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται στο νήπιο, αξιολογώντας 7 σημαντικές λειτουργίες:

  • Κινητικότητα (αδρή κινητικότητα, Λεπτή κινητικότητα).
  • Γνωστική ανάπτυξη.
  • Γλωσσική ανάπτυξη (Αντίληψη λόγου, Έκφραση λόγου).
  • Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.
  • Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής (π.χ. αυτοεξυπηρέτηση).
  • Παιχνίδι.
  • Άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως η βλεμματική επαφή – αισθητηριακή ολοκλήρωση – από κοινού προσοχή – μίμηση – στερεοτυπίες.

 

Το ΕΔΑΛΔΑ είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τους θεραπευτές στον χώρο της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα λόγω της συνεχόμενης ανάγκης για πρώιμη παρέμβαση στο Φάσμα του Αυτισμού. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα ειδικών δυσκολιών όπως αισθητηριακά προβλήματα, δυσκολίες στην σίτιση από μικρή ηλικία, δυσπραξία των άκρων και των οργάνων της ομιλίας, δυσκολίες στην επικοινωνία και στερεοτυπίες που πρέπει να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπισθούν με κατάλληλη παρέμβαση από ειδικούς με εμπειρία στον Αυτισμό.

 

 

Η Θεραπευτική ομάδα κάνοντας χρήση του ΕΔΑΛΦΑ έχει την δυνατότητα να θέσει θεραπευτικούς στόχους ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται το παιδί σε καθεμία από τις 7 δεξιότητες που αξιολογεί.

Πηγή: Εγχειρίδιο ΕΔΑΛΦΑ της ΕΨΥΠΕΑ

Κλείστε ραντεβού στο 2610 433 626
Επικοινωνήστε τώρα
Μάθετε τα τελευταία νέα μας

Δημήτρης Τριαδάς

Ο Δημήτρης Τριαδάς είναι ένας πιστοποιημένος λογοθεραπευτής κάτοχος master στην ανθρώπινη επικοινωνία με πολυετή εμπειρία.

Ωράρια Κέντρου

Δευ - Παρ: 8.00 π.μ - 9.00 μ.μΣάββατο: 10.00 π.μ - 3.00 μ.μΚυριακή: Κλειστά

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2610 433 626Αγίας Σοφίας και Δοϊράνης 11 Πάτρα, Τ.Κ. 26441Οδηγίες Βρείτε μας στα social